Sütés bő olajban – azaz deep fry

Én több ok miatt is szeretek a wokban bő olajban sütni… (sőt újabban rajongok érte!)

Először is kényelmes! A wok alakja miatt a hozzávalóknak bőven van helye. Mivel felül kellően kiszélesedik az edény, könnyű átforgatni, megkavarni az olajban sülő hozzávalókat (nálunk többnyira hús falatokat, csirkeszarnyat stb.)

Tudom nem túl egészséges a sok olaj, de a gyerekeknél tuti befutó vagyok vele – a keményítőben (ha nincs itthon akkor egyszerűen lisztben vagy sütőporral kevert lisztben) megforgatott és megsütött húsok belül omlósak, kívül szuper ropogósak.
És kevesebb olaj kell a wokba, mintha normál serpenyőben sütném. A lefele szűkülő forma miatt nem kell annyi olajat használni.

És akkor néhány hasznos tipp amit gyűjtöttünk deep fryhoz

1) max félig töltsük a wokot olajjal, sose legyen benne több (hiszen még jönnek bele a sütnivalók, amik tovább emelik az olajszintet)
2) Azt, hogy elég meleg-e az olaj egy pl fa evőpálcika beledugásával tudjuk ellenőrizni. Ha egy malásodperc múlva már buborékol a pálcika olajba merített vége, az olaj elérte a 180 fokot. Ha csak 3-4 masodperc után, akkor olyan 170 fok lehet.
3) Ha sok hozzávalót teszünk bele egyszerre, az gyorsan le tudja hűteni a wokot, így ne terheljük túl a wokot. Inkább süssünk több részletben. Így ropogósabb lesz a végeredmény, és nem fogja szivacs módjára felszívni az olajat.

4) Ha attól félünk, hogy a kis adagos sütés miatt kihűlik amit elsőre sütöttünk, akkor vagy forgassuk át a wokban még egyszer az egészet a végén, vagy olyan 110 fokos sütőben melegen tarthatjuk az ételt a tálalásig.
És végül kedvenc deep fry receptem (Jeremy School of Wok könyvéből)

 

Tajvani popcorn csirke

 
300 gramm csirke comb filé, 2 cm darabokra vágva
200g kukoricakeményítő
Olaj
Thai bazsalikom levelek (ilyet en még nem kóstoltam, azt olvastam, édesgyökér íze van – amit szintén nem kóstoltam 🙂 nálunk sima bazsalikom került bele – vagy semmi, ha épp nem volt bazsalikom szezon…)
 
 
Pác avagy marinád
2 fej foghagyma finomra vágva
1/4 hüvelykujjnyi gyömbér, pucolva, aprítva
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
Egy csipet fehérbors
1/2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
1 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)
1 evőkanál világos szójaszósz 
 
Fűszerezés a végén
1 teáskanál szecsuani bors
1 teáskanál feketebors
1 teáskanál sópehely
 
Előkészítés
A végső fűszerezéshez a borsokat és a sót mozsárban összetörjük.
A csirkét a marináddal egy tálban összekeverjük, belemasszírozzuk
Ezután jól megszórjuk a kukoricakeményítővel, amíg minden darab szép fehér bevonatot kap
 
Elkészítés
2-3 adagban 180 fokos olajban kisütjük a csirke falatokat. Úgy 3-4 perc sütés kell nekik, míg szép aranybarna színt nem kapnak. Szedjük ki papírtörlőre.
Utána közepes hőmérsékleten max 30 másodperc alatt süssük meg a bazsalikom leveleket, míg ropogósak nem lesznek. (könnyen törnek….)
Szórjuk a megsült leveleket és a húsra és hintsük meg az előkészített borsos fűszerkeverékkel.