Ki “Mamma Fong” és kik vagyunk mi?

 

Ki volt Fong mama?

Fogadjátok a Mamafong wokok gyártójának személyes történetét Fong Mamáról és a családi tradíciókról:

 

“A nevem Daphne, és küldetésem, hogy visszahozzam az ázsiai konyha igazi ízeit a Mammafong® – a klasszikus konyhai edények új generációjának – bemutatásával. Büszke vagyok kulináris örökségemre és tanáraimra; nagymamámra és édesanyámra – Mamma Fong-ra.

A legkorábbi gyerekkori emlékeim Hongkongról a számtalan nyári vakáció a nagymamám otthonában. Zseniális szakács volt, és főzött az egész családnak. Mindig lenyűgözve néztem, ahogy nagymamám ilyen könnyedén és gondosan elkészíti ezeket a finom ételeket.

Élénken emlékszem vissza a wokban forró édes -savanyú mártások aromájára és ötfűszer illatára a konyhában. Éhes lettem, amint beléptem az ajtón!

Ezzel szemben anyám, Mamma Fong, aki teljes munkaidőben dolgozott, mindig kereste a módját, hogy gyorsan és egyszerűen elkészüljön a vacsora. Megoldása: húsos zöldséges feltét, forró gőzölgő rizs ágyon tálalva. Imádtuk! Egyszerű volt, gyors és tápláló. Anyám ügyesen feldobta a wokot gyömbérrel és mogyoróolajjal. A wok zümmögve ropogott a gázon, ismerős gyömbéres illatot bocsátva ki magából. Majd hozzáadta a kedvenc kínai kolbászomat és a bok choy -t. Voilá! A vacsorát pillanatok alatt felszolgálta. Anyám mindig azt mondta: “Egy jó wok minden, amire szüksége van a konyhában!”

Körülbelül 20 évvel később költöztem Sydney -be, Ausztráliába. Egy dolog nem változott, a kézzel kalapált wok továbbra is nélkülözhetetlen eszköz a konyhámban. Sokéves használat után jól bejáratódott. Felülete gyönyörű fekete patinává változott, és természetesen tapadásmentes lett. Szeretem a hagyományos wokomat, de egyre nehezebb volt ilyet találni a boltokban. Ekkor született meg a Mammafong® elindításának ötlete. Szeretném megünnepelni a klasszikus wokot, és kiemelni annak fontos szerepét a kínai gasztronómia történetében. Ugyanígy az ázsiai főzés hangulatos aromáit és ízeit.
A kislányom most kétéves, aki ugyanúgy szereti a zöldséges-húst, mint én. Hogy mindezt a tudást tovább adhassam neki létrehoztam a Mammafong® wokot, egy autentikus, kézzel kalapált wokot, amely szénacélból készül. Így ő is megismerheti a kínai konyhát, és büszkén kapcsolódhat örökségéhez.
Remélem, hogy Ön is osztozik szenvedélyemben azzal, hogy saját Mammafong® wokjával otthon is autentikus, hagyományos ázsiai ételeket készít.

Kik vagyunk mi?

Ez a történet, mint a nagyszerű történetek jó része, a konyhaasztal körül kezdődött, egy gőzölgő, finom étel mellett, amit – nem fogod kitalálni – egy wokban készítettek. Beszéltünk az életről, azokról a nehézségekről és kihívásokról, amelyekkel nap, mint nap küzdünk, amikor mozgalmas életünket éljük, és beszéltünk persze az ételekről, ételkészítésről is. Miért tűnik el az emberek életéből vagy egy-egy életfázisából az otthoni ételkészítés? Hogyan fordulhat elő, hogy egy óriásplakáton egy magányos, parpírdobozból ételt evő emberrel reklámozzák az ételrendelő céget? Hogy jutottunk el idáig?

Ez egy összetett kérdés amely legtöbbüknek fejfájást okoz, mivel úgy érezzük, nincs elég időnk arra, hogy változatos, egészséges, könnyen elkészíthető ételeket készítsünk. Rohanás, boltba járás, és az örök kérdés: mit főzzek? És rövid idő alatt? Csak a feladatot látjuk, de nem azt, miről szól ez az egész. 
Egy biztos, amikor valaki sokat főz, megtanul valamit, függetlenül attól, hogy milyen ételt készít: az, hogy milyen eszközt használunk, rendkívül megkönnyítheti – vagy épp nehézkessé teheti a főzést.

A wok sem más ilyen szempontból. Különböző gyártók különböző típusú és méretű wokjait próbáltuk ki, de valahogy – hasonlóan Daphne-hoz – mi sem azt kaptuk, amit akartunk. Aztán megtaláltuk a Mammafong-ot, amely nem csak egy márka, gyártó, hanem egy történet, amellyel lelkünk mélyén teljes azonosulni tudtunk.

A wok és minden kiegészítő tartozéka minőségi termék, és a történet, amely a családot helyezi a márka középpontjába, egy perc alatt megnyerte a szívünket és lelkünket. Innen indult a mi történetünk, és a munka, aminek a végén elhoztuk a Mammafong wokokat Magyarországra és Európába.

Létrehoztuk ezt az oldalt, ahol a vásárláson kívül rengeteg praktikus tapasztalatot, információt osztunk meg a wokkal kapcsolatosan. Hisszük, hogy a Mammafong -ban készült ételek örömet, melegséget és szeretetet hoznak a családi asztal köré. Jó hangulatot és tartalmas beszélgetéseket kívánunk egy wokban készült étel felett:

Kinga, Lajos