Legjobb olajak a főzéshez és a wok beavatásához

 

Hazavitted és kicsomagoltad a karbonacél wokodat, és izgatott vagy, hogy használatba vedd…

…de először be kell avatnod..

De nem csak első használat előtt lesz erre szükséged. Ahogy egyre többet használod a wokodat, meg fogod tapasztalni, hogy beavatni nem csak egyszer kell egy wokot. A beavatás sok mindentől meggyengülhet: odaégettél valami és jól megdörzsölted, savas ételt főztél benne, vagy csak nagyon régen nem használtad a wokserpenyődet. Így pedig veszít az edény a tapadásmentes tulajdonságából, és akár rozsdásodni is kezdhet. Ezért a beavatás a wok rendszeres karbantartásának részét képezi.

 

Miért kell beavatni az acél wokot?

A szénacél wok számos előnnyel rendelkezik más edényekkel szemben, ezek közé tartozik, hogy a természetes módon lehet tapadásmentes felületet kialakítani rajta. Ez egy egyszerű folyamat, amelyhez nem kell más, csak egy kis olajozás és magas hőmérséklet.

A szécacél wok felülete a beavatás során egyre simábbá válik. A beavatáskor rákerült réteg ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy az edény hosszú élettartamú legyen, mivel védi a rozsdásodástól is.

 

 

 

Mi a titka a szénacél wok beavatásának?

Új szénacél wok esetében az első lépés, hogy eltávolítsd a gyári rozsdásodás elleni bevonatot forró víz, egy kis mosogatószer és egy szivacs segítségével. Töröld teljesen szárazra a wokot, majd alacsony hőfokon helyezd a tűzhelyre, hogy elpárologjon minden maradék vízcsepp. A tiszta felület segít felgyorsítani és erősebbé tenni a patina kialakulását.

A másik kulcslépés az, hogy megfelelő olajat válassz a karbonacél wok beavatásához. Olyan olajra van szükséged, amely magas füst vagy égési ponttal rendelkezik.

Nem jó ötlet olyan olajjal beavatni (vagy főzni), amely a beavatás vagy főzés során elérheti a füstpontját. Ez égett szagot és ízt ad az ételnek és az edénynek, emellett tönkreteszi az olajban található hasznos anyagokat, és káros szabad gyököket hozhat létre.

 

 PEz felveti a kérdést: „Melyik a legjobb olaj a karbonacél wok beavatásához és a főzéshez?”

Itt vagyunk, hogy segítsünk: íme a 8 legjobb olaj a szénacél wokok beavatásához, és 2 olaj, amit érdemes elkerülni.

    Szójaolaj: A szójaolaj magas füstponttal rendelkezik, 234 °C (453 °F). Ez azt jelenti, hogy bármire használhatod, amit főzni szeretnél, legyen az tojás, stir-fry vagy sült rizs. A szójaolaj emellett gazdag egészséges zsírokban, beleértve az omega-3 zsírsavakat is. Ezért nemcsak főzéshez, hanem a wok beavatásához is kiváló választás.

      Szőlőmagolaj: Ez egy másik jó választás, mivel 216 °C (420 °F) füstponttal rendelkezik. Népszerű választás azért is, mert jól harmonizál más ízekkel, így nem nyomja el a többi fűszert.

      AvokádóolajAz avokádóolaj egyre népszerűbb a főzéshez, mert gazdag egészséges zsírokban és antioxidánsokban. Ahogy az avokádó népszerűsége nő, úgy követi az olaja is. Az avokádóolaj magas füstpontja miatt (271 °C / 519 °F) ideális a beavatáshoz és a sütéshez is.

      Földimogyoróolaj: A földimogyoróolaj jellegzetes ízzel rendelkezik, ezért nem olyan sokoldalú, mint a szőlőmag- vagy szójaolaj. Azonban rendkívül népszerű stirfryhoz, főként magas füstpontja miatt (232 °C / 449 °F).

      Sertészsír: Fenében a flancolással, nézzük meg a jól ismert zsírt is: A kínai családok hagyományosan használták ezt a módszert. Bár füstpontja alacsonyabb (190°C), lassú főzéshez és autentikus ízekhez jól használható. A wok beavatásnál gazdag ízt kölcsönöz az edénynek.

      Növényi olaj: A “növényi olaj” általában több finomított olaj keveréke. Semleges illata és íze sokoldalúvá teszi, de csak 204 °C (399 °F) füstponttal rendelkezik.

      Repceolaj: A repceolaj sok szempontból hasonlít a növényi olajhoz: semleges íz, ugyanaz a füstpont, és hasonló receptekhez és főzési igényekhez használható.

      Napraforgóolaj: Igen, a napraforgóolaj is jó választás wokban való főzéshez. Magas füstpontja van, a világban kb 232°C, itthon a népszerű márkáknál 180 vagy 225 °C. Emellett semleges íze miatt nem befolyásolja az ételek ízét, így sokoldalúan felhasználható különféle wokban készült ételekhez, például stir-fry-hoz vagy pirításhoz. A napraforgóolaj pedig ezenkívül könnyen beszerezhető és megfizethető, így különösen jól jön, ha nagyobb mennyiségű olajra van szükség.

       

       

      Milyen olajokat NE használj

      Alapvetően a szabály, hogy a NEM finomított olajok, hidegen sajtolt, kézműves olajok alacsony égési pontjuk miatt nem alkalmasak a wokozáshoz. Például a tipikus salátaöntetnek való olajok: lenmagolaj, tökmagolaj, stb.

      A másik szempont, hogy vannak olyan olajok, amelyek ugyan még megfelelő égési ponttal bírnak, de erős, jellegzetes ízük van, így félreviszi a receptet, nem lesz benne megfelelő az étel. Ilyenek például az olivaolajak vagy bizonyos típusú kokúszolajok.