Beavatás az első használat előtt
A wok beavatása lépésről lépésre
A tradícionális wok egy kicsit különlegesebb törődést igényel a többi konyhai eszközhöz képest. Ennek oka az autentikus wokok alapanyaga, a szénacél. Egy új wok semmilyen mesterséges tapadásmentes bevonattal nem rendelkezik, ezért a használat előtt ki kell rajta kialakítanunk a tapadásmentes felületet (kivéve persze a már beavatott wokokat).
Szerencsére ez a folyamat elég egyszerű. Mindössze magas hőmérsékletre kell hevítenünk a wokot – az első beavatáskor kétszer. Egyszer úgy ahogy van (fémszínűen), egyszer pedig vékonyan kikenve olajjal. Ez a ráégetett olaj polimerizálódik és zárja el a a pólusokat így egy természetes tapadásmentes felületet kapunk.
Ez a felület idővel tovább érik, jellegzetes “wokos” ízt, patinát adva ételeinknek.
Akkor sem történik semmi, ha elrontjuk vagy használat közben a tapadásmentessége (pl. egy véletlenül ráégetett maradék tisztítása miatt) megkopik, esetleg a ritka használat vagy nedvesség miatt rozsdafolt jelenik meg rajta. A wokot lényegében lehetetlen tönkre tenni. Csak tisztítsuk meg a wokot, ismételjük meg a beavatás lépéseit, és wokunk újra olyan lesz, mint újkorában.
Videós és szöveges-képes útmutatóval is segítünk a helyes “beavatásban”!
(Fontos: A beavatás során semmiképpen ne hagyd magára a wokot, hiszen forró és tűzveszélyes)
1. Elmosás
Az acél wokot jó alaposan dörzsöljük át dörzsszivaccsal és szappanos/mosogatószeres vízzel, hogy ezzel eltávolítsuk a gyári olajos bevonatot, mellyel az utazás során védték a rozsdától. Azonnal töröljük szárazra tiszta ruhával, ne hagyjuk magától megszáradni!
2. Hevítés magas hőfokon önmagában
Forgassuk nagy láng felett vagy az elektromos/indukciós tűzhely legnagyobb fokozatán, amíg a wok felülete elszíneződik, világos sárgás-kékes színre változik. Ez normális jelenség!
3. Olajozás
Kenjük át vékonyan olajjal (pl. mogyoróolajjal, repceolajjal vagy akár napraforgó olajjal) a wokot egy papírtörlő segítségével (a wok alján ne álljon az olaj, csak egy vékony, felkent rétegre van szükségünk). Magas égéspontú olajat válasszunk, pl a szűz olivaolaj nem jó erre a célra.
4. Hevítés olajjal kikenve
10-15 percig hevítsük a wokot. A wok nagy hőfokra megelszik és füstöl is, de ez normális, sőt, ezt akarjuk elérni. Ha a füstölés abbamaradt, azt azt jelenti, hogy a woknak azzal a részével készen vagyunk. Haladjunk tovább, fordítsuk a wokot úgy, hogy egy másik részét érje a legnagyobb hő. Ilyen formán haladjunk végig a wok teljes belső felületén. Javasolt nyitott ablaknál, szagelszívóval dolgozni, mert elég sok füsttel jár ez a lépés.
5. Ismétlés
Ha úgy érezzük, nem tökéletes még az eredmény (pl. maradt valahol fémszínű rész), ismét kenjük át olajjal, és ismételjük meg az előző lépést amíg elégedettek nem vagyunk az eredménnyel (egy barnás-kékes, feketés, nagyon sötét színt kell kapni).
6. Használat után
A wokot, ha lehet csak meleg vízzel és szivaccsal mossuk el. Ha nem muszáj, ne használjunk mosogatószert, fém szivacsot, ezzel eltávolíthatjuk, meggyengíthetjük a patinát, a tapadásmentes felületet. Mindig azonnal töröljük szárazra, ne hagyjuk hogy álljon benne a víz, mert berozsdásodik. (Ez nagyon fontos, ne hagyjuk magától megszáradni, töröljük át!)
Mielőtt eltesszük, vékonyan kenjük át olajjal egy papírtörlővel, így megvédjük a nedvességtől.
Ha nagyon szükséges, mert odaégett benne valami, akkor nyugodtan el is súrolhatjuk, csak ekkor ne felejtsük el majd újra beavatni, hogy visszaépítsük a leszedett patinát.
Tapasztalataink a különböző tűzhelyekkel:
A hevítés időtartama függhet attól, hogy milyen tűzhelyen dolgozunk.
GÁZTŰZHELY: A legkönnyebb dolgunk gáztűzhelyen lesz, itt kényelmes és gyors ez a munka, a wokot könnyebb körbeforgatni, a lángok körbeölelik az edényt. A gázrózsa alakja és mérete befolyásolhatja, hogy hol melegíti a legjobban a wok alját, de finom körbemozgatással szép egyenletes lesz az eredmény.
ELEKTROMOS és INDUKCIÓS TŰZHELY: Elektromos kerámia főzőlapon lassabban hevül át a wok (hasonlóan a többi edényhez, aki elektromos tűzhelyen dolgozik ismeri ezt…), illetve az oldalra fordításkor kisebb felületen érintkezik, így tovább tarthat a beavatás, de legyünk türelmesek, a végeredmény ugyanolyan jó lesz.
Indukcióson nagyon gyorsan és nagyon nagy hőre melegszik a wok. Itt arra kell figyelni, hogy oldalra billentéskor a főzőlap jól érzékelje az edényt, mert egyébként az edény oldalának a beavatása nem lesz tökéletes. (Talán az indukcióson a legnehezebb ez a művelet a hőátadás fizikai érintkezéssel történő módja miatt.)
Mit tehetek, ha berozsdásodott a wokom?
A szénacél wok esetén előfordulhat, hogy rozsda képződik rajta – ha nedves a környezete vagy ritkán használjuk. Az is előfordulhat, hogy a patina, a tapadásmentes bevonata ragacsos vagy foltos lesz, esetleg lekopik. Nem kell aggódni e miatt, ez teljesen normális jelenség, ami adódhat a ritka használatból vagy, hogy nedvesség maradt rajta elmosás után, de a patina megkophat pl. savas ételek (ecetes, citromos, paradicsomos) ételek készítésekor is.
Semmi gond nincs, csak jól meg kell tisztítani és újra beavatni!
- Tisztítsd meg alaposan a wokot: használhatsz sima vagy fém dörzsit, beszórhatod durva szemű sóval, amivel átsúrolod – attól függően, hogy mennyire makacs rozsdától vagy szennyeződéstől akarsz megszabadulni.
- Meleg vízzel öblítsd át.
- Ha lejött a rozsda vagy az egyenetlen, nem kívánatos patina, ideje újra beavatni…
Kis videónkban is végig követheted egy rozsdás wok útját vissza a konyhába.