Első lépések a wok világában, kicsomagolástól az első ételig
Kezdd el a wok utazásod!
Üdvözlünk a wokok világában! Biztosak vagyunk benne, hogy készen állsz az első wok ételed elkészítésére! Szóval, van egy csodálatos Mammafong wokod, és láttál néhány videót – de hogyan is kell használni?
Itt találsz tippeket az első lépésekhez. Természetesen sok módja van annak, hogy hogyan kezdj bele a wokozásba. Ez a cikk teljes mértékben személyes tapasztalataink és élményeink alapján készült, mi így jártuk be ezt az utat.
Nincs mitől félni!
A wokot mint konyhai eszközt elrontani nem lehet. Mivel nincs rajta bevonat mint egy teflon serpenyőn, nem lehet tönkre tenni, maximum újra be kell avatnod, újra kell rajta alkotnod a tapadásmentes felületet.
Miután kicsomagoltad, láthatod milyen hívogatóan várja mély, ívelt formája, hogy elkezd a főzést 🙂 Persze legelőször mosd el alaposan meleg vízzel, egy kis mosogatószerrel, hogy eltávolítsd az a vékony réteg “gyári” rozsdásodás elleni olajat, ami arra szolgált, hogy a szállítás közben véletlenül se érje nedvesség. Töröld szárazra és ezzel készen is vagy a használatra!
Ha valaha is azt tapasztalod, hogy egyes összetevők a wokra tapadnak, ne aggódj, hagyd abba a főzést, ments, amit tudsz, majd tisztítsd meg a wokot folyó víz alatt, ha kell dörzsivel, vagy puha szivaccsal. A lényeg, hogy távolítsd el a wokról a ráégett alapanyagokat, mosd ki vízzel aztán töröld szárazra. Ha olyan felületi karcolást látsz, ahol kilátszik a szürke acél, semmi gond ezt a részt újra be kell avatni, azaz rá kell égetni egy vékon réteg olajat! Ez egy 5-10 perces munka (először 10 perc, némi gyakorlat után 5 perc), ami után megint sütésre kész állapotba kerül a wokod. Itt a cikkünkben megtalálod, hogyan kell csinálni!
Hogyan kezdj bele a wokban való ételkészítéshez?
“Ahogy a zöldségek elkezdtek roppanósan sercegni benne, és a friss gyömbér és fokhagyma illata szinte azonnal betöltötte a konyhát, éreztem, hogy igazi wok-élmény van készülőben. Szinte varázslatos volt látni, ahogy a zöldségek pár perc alatt színesre pirulnak, és mégis megőrzik friss, élénk textúrájukat.”
A legegyszerűbb wok ételek zöldségekből, csont nélküli húsból és ázsiai mártásból készülnek, némi rizzsel. A csirkecombon, mellen kívül kiválóan alkalmas a wokban való elkészítéshez a sertés szűzérme, darálthús, marha bélszín, hátszín, kacsamell és természetesen a tenger gyümölcsei (rák, hal, tintahal, polip, stb.).
Mindig készítsd elő az összetevőket a wok melegítése előtt, mert a wokban sütés gyors, nincs idő akkor nekiállni hagymát pucolni, mikor már minden sistereg a serpenyőben, arra kell majd koncentrálni, hogyan készül az étel, értsd: az egyik kezed a wok nyelén lesz, a másik pedig a forgatólapáton 🙂 Úgy szoktuk mondani, hogy a wokozás “melletteállós” műfaj.
A wok fala tapadásmentes, de ez úgy értendő, hogy “nagyjából”, azaz kell olaj a sütéshez-főzéshez! Tehát mindig használj (a beletett alapanyag mennyiségétől függően) egy-két-három evőkanál olajat a wokban, fontos, hogy várj, amíg az olaj is megfelelően felforrósodik – a szakácskönyvek úgy szokták írni, hogy elkezd füstölni. Ez úgy értendő, hogy tényleg csak elkezd, hiszen nem elégetni akarjuk az olajat!
Két fontos alapelvre hívnánk fel a figyelmet: megfelelő szeletelés és megfelelő mennyiség. Mire is gondolunk?
Alapanyagok szeletelése. Ahhoz, hogy egyformán süljenek át az alapanyagok, de főleg, hogy gyorsan átsüljenek és ne párolódjanak mindent jól fel kell szeletelni: a csirkehúst ujjnyi vastagra, a zöldségeket (gyömbér, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, brokkoli, zeller, paprika, vagy amit szeretnénk) még vékonyabbra. Általában a receptek adnak ehhez támpontot.
Egyszerre csak egy maréknyit. A hozzávalók beledobálásakor ne felejtsük el ennek a konyhának a lényegét, azaz a nagy hőmérsékleten történő keverve-sütést. Ebből következően, ha egyszerre túl sok alapanyagot teszünk bele, akkor az a wokot lehűti, az étel nem gyorsan sül, hanem párolódik, levet ereszt. Hüvelykujjszabályként egy bő marék az, ami megfelelő mennyiség. Mi tudsz tenni, ha levet ereszt pl. a csirkehús a wokodban? Öntsd le, vagy ha már jó szószos, akkor főzd el úgy, hogy a darabos dolgokat kiszeded vagy a wok falára felhúzod, kicsit megdöntve a wokot a levet a wok aljára gyűjtve elfőzöd. Legközelebb pedig ügyesebb leszel, ne izgulj 🙂
Wok receptek, alapanyagok
Számos receptkönyv, internetes oldal, youtube, tiktok áll rendelkezésedre a receptek felkutatására. Mi is összegyűjtöttük ide a kedvenceinket és az áruházba is feltesszük (ha elérhető) az aktuálisan kedvenc receptkönyvünk. Ezeken kívül nagyon ajánljuk Jeremy londoni főzőiskolájának oldalát, ahol számos jó recept videóval is szerepel. Aki nagyon bele szeretné magát ásni, annak mindenképpen ajánljuk a wok “enciklopédiáját”, a kompromisszum mentes wokozás bibliáját.
Alapvető alapanyagok. Ha még nem használtad az ázsiai konyha alapanyagait, érdemes összeállítani egy alap wok készletet. A boltban az alábbi összetevőket vásárold meg:
magas égésfokú olaj
világos szójaszósz
halszósz
szezámmag olaj
chilli-szósz vagy paszta
hoisin szósz
rizsecet
rizs bor (főzőbor)
Ezek az alapanyagok kis kiszerelésben kaphatóak, és jól tárolhatók a hűtőszekrényben.
Némi gyakorlás után térjünk át az ázsiai módra, lépjünk a thai és a kínai receptekre. További speciális összetevőkre és eszközökre (például gőzölőre) lesz szükségünk, készüljünk fel rá! Az ízek olyanok, akár egy zenekar, és most te leszel a karmester! Bővítsük az összetevők körét:
tamarind szósz
sambal olek, Indonéz Chiliszósz
sötét szójaszósz
osztriga szósz
feketebab paszta
kínai öt fűszerkeverék
szecsuáni bors
szódabikarbóna, kukorica keményítő
ázsiai tészták
citromfű
Van élet a stir-fry ételeken, a keverve sütésen túl is! Készíthetünk levest, tésztát vagy párolhatunk zöldséget. A wokunk többfunkciós eszköz, amely pl egy fedővel kiegészítve szinte minden étel elkészítésére alkalmas. Nézd meg például a bambusz gőzölőnket, amely nagyszerű eszköz zöldségek, halak vagy vékonyra szeletelt húsok, gombócok, zöldségek, rizs, marhahús, hal vagy csirke párolásához!
Főzz egészségesen: használj több zöldséget, kevesebb cukrot és olajat. A wok tökéletes erre, tapadásmentessége miatt kevesebb olaj is elég a használatához. A zöldségek pedig friss, ropogós állagúak maradnak a gyors sütés miatt. Ha otthon főzöl, a kezedben a döntés, hogy mit eszel!
Elakadtál?
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk! Ne félj kérdezni, ez természetes, minden új dolog először egy kicsit nehézkes. Ugyanazt az utat jártuk be, amelyen valószínűleg most te is bejársz, hidd el, nem kell Michelin-csillagos szakácsnak lenned ahhoz, hogy megfelelően használd a wokod. Kezdd egyszerűen, és haladj mindig lépésről lépésre!
Izgalmas wokozást kívánunk neked is!
A Woklove csapata, a MammaFong európai forgalmazói
Kinga, Lajos