Barion Pixel

Laoszi darált sertéshús üvegtésztával

 

Minden gyerek, aki eddig hozzánk jött, nagyon értékelte ezt a tésztaételt, de a felnőttek körében is rendkívül népszerű. A citromfű (citromnád) kellemes, különleges ízt ad neki, amelyet itthon, fagyasztva az ázsiai boltokban könnyen beszerezhető, így nálunk mindig van pár darab a fagyasztóban.

Hozzávalók:

 

  • 1-2 evőkanál olaj
  • 2 kis fej salotta hagyma (vagy egy nagyobb vöröshagyma) félbevágva és vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 3 cm friss gyömbér, meghámozva és finomra reszelve
  • 1 piros chili, magozva és finomra vágva
  • 1 szál citromfű (citromnád, indiai citromfű stb. nem az itthon a kertekben is megtermő zöld leveles gyógynövény – ez inkább egy szál nádra hasonlít) külső héja eltávolítva, az alsó 10 cm finomra aprítva 
  • 350 g darált sertéshús
  • 3,5 evőkanál hal szósz
  • 2 evőkanál kínai rizsbor (vagy száraz sherry)
  • 1 evőkanál chili szósz
  • fél lime frissen facsart leve
  • 3 és fél evőkanál méz
  • 200 g szárított üvegtészta
  • 120 g pirított földimogyoró, durvára vágva a tálaláshoz. Amit felturbózhatunk még aprított korianderrel és egy csinos kis saláta levéllel.

    Elkészítés:

    • Az étel rendkívül gyorsan megvan, ha az alapanyagokat előkészíted. Kezd az aprítással: hagyma félbevágva, vékonyra szeletelve (maradhat a vágódeszka egyik felén), gyömbér, fokhagyma, chili, citromfű apróra vágva- együtt egy kupacban lehet a másik oldalon. Vágd össze a mogyorót is, külön tálban tedd félre a tálalásig. Keverd össze a szószt (halszószt, a rizsbort, a chiliszószt, a lime levét és a mézet). Ha minden kéznél van, indulhat a sütés.
    • A felforrósított wokba önts az olajat. Dobd bele a hagymát és pirítsd magas lángon 1-2 percig. Ezután tedd bele a fokhagymát, gyömbért, chilit és a citromnádat, és süsd amíg színt nem kap és árad belőle a fűszerek kellemes illata (gázon fél perc se kell, elektromoson minden kicsit tovább tarthat)
    • Add hozzá a darált húst, és kevergesd, hogy ne maradjanak nagy darabok. Pirítsd, amíg meg nem barnul, majd öntsd hozzá a szószt. Forrald fel, és főzd 2 percig, majd vedd le a tűzről.
    • Közben az üvegtésztát tedd egy nagy, hőálló tálba, és önts fel forrásban lévő vízzel. Áztasd 3-4 percig, vagy amíg meg nem puhul. (ha nincs üvegtészta mi szoktuk egyéb vékonyabb tésztával is, a csomagoláson írtak szerint elkészítve) Szűrd le, és öblítsd le hideg folyó víz alatt. A konyhai ollóval vágd rövidebb szálakra.
    • Keverd hozzá a tésztát a wokban lévő húshoz, majd visszatéve a tűzre süsd 3-4 percig, amíg a tészta felszívja a folyadék nagy részét. 
    • Tálaláskor szórd meg a darabolt mogyoróval, esetleg aprított korianderrel.

      Party étel…

      Ilyet keressetek citromfű/citromnád néven… Az édes/savanyú/csípős/sós íz mellett ez a fogás lelke, nem éri meg kihagyni belőle.