Mitől wok egy wok?
Mi is az a wok?
A wok a világ legsokoldalúbb serpenyője, és összességében a leguniverzálisabb konyhai eszköze. Semmilyen más főzőeszköz nem ennyire szórakoztató és ad ekkora teret a szakácsnak. Nézzük, mitől lesz wok a wok!
A wok edény ősrégi
Mármint nem azok, amelyeket mi kínálunk 😊 de tény, hogy a wok készítés technológiája 2000 éves. Valószínűleg a legrégebbi főzési módszer! Gondoljunk bele, nem lehet véletlen, hogy napjainkban is wokot használunk, hiszen ez a remekül kialakított edény kiválóan szolgálta a családokat az évek, évtizedek, évszázadok, sőt évezredek során.
A wokban sok hely van
Rengeteg helyünk van mozgatni és kevergetni az ételt. A rendelkezésre álló helyet nem kell betölteni. Gondoljunk inkább arra, hogy ez egy hatalmas salátás tál, ahol van hely a keveréshez.
A wok kerek
A forma segít, hogy egyenletesen össze tudjuk forgatni a wokban sülő összetevőket. Formája miatt a hő úgy oszlik el, hogy a wok közepén minden nagyon gyorsan sül, így az alapanyagok megőrzik az aromájukat és állagukat. Ha elkészült egy komponens, az a wok szélére tolható, ahol nem fog kihűlni, de nyugodtan ott lehet hagyni, amíg a következő hozzávaló is megsül a wokban.
A wok mély
A wok mély, de az alja nem terül el, így kevesebb olaj kell bele, mint a mi hagyományos serpenyőinkbe. És sokkal kevesebb olaj kell bele, mint amennyi egy olajsütő feltöltéséhez szükséges, hogy aranybarnára süssünk benne bármit. A wok elég mély a pároláshoz is.
A wok magas
Egy fedővel együtt a wokban elegendő hely van ahhoz, hogy a gőz felemelkedhessen, így hosszan is párolhatunk benne. Nem is beszélve arról, hogy egy bambusz párolóval kiegészítve egészen újfajta lehetőségek nyílnak meg előttünk.
Egy jó wok örök
A wokok itthon talán újdonságnak számíthatnak, de ne feledjük, emberek milliói használják évszázadok óta minden nap. A felhasznált anyagokat és a kialakítást tekintve pedig lényegében elpusztíthatatlan: a tradícionális wokok öntött vasból, vagy szénacélból készülnek és fa nyelük van.
A wok ideális az új étkezési trendekhez
A wok remekül illik az új étkezési trendbe, hiszen ez a legegyszerűbb, leggyorsabb és legszórakoztatóbb módja annak, hogy finom ételeket készítsünk, amelyek ráadásul egészségesek is. Egyszerűsíti a konyhát, ahogy leegyszerűsíti az evéssel kapcsolatos életünket is. Sok ember előítéleteivel ellentétben kevés olajat használunk a wokozás során a természetes tapadásmentes tulajdonsága és a wok edény formája miatt.
A wok többfunkciós
Bár a wok elsődleges technikája a stir-fry, azaz keverve sütés, de egyedi formája miatt gyakorlatilag bármire használható. A wokban bármit készíthetsz, süthetsz, párolhatsz, piríthatsz, vagy ránthatsz. A wokkal a főzés egyszerűség, kreativitás és öröm.
Tedd meg az első lépést, a wok világa rád vár!
Kellene egy kis segítség, hogy mi alapján válaszd ki a wokodat? Segítünk, kattints!
Ismerd meg az autentikus, kézzel kalapált szénacél wokjainkat Guangdong wokmestereitől
-
Beavatott (azonnal használható) kézzel kalapált lapos aljú 35 cm-es wok serpenyő
29,990 Ft -
Tradicionális kézzel kalapált lapos aljú 35 cm-es wok serpenyő
24,990 Ft -
Starter kit: Beavatott gömbölyű aljú 35 cm-es wok serpenyő keverőlapáttal és bambuszkefével
39,990 Ft -
Beavatott gömbölyű aljú 35 cm-es wok serpenyő
29,990 Ft -
Beavatott, kézzel kapalált lapos aljú 30cm-es (kis) wok serpenyő
27,990 Ft