Védd meg a családodat a káros anyagoktól
Teflon mentes főzés
Büszkék vagyunk rá, hogy kijelenthetjük: a Mammafong wokok és minden kiegészítőjük semmilyen potenciálisan káros vegyi anyagot nem tartalmaznak. Ez az egészséges alternatívája a teflon és egyéb bevonatos tapadásmentes edényeknek.
Szénacél wokunk ideális kivitel a tapadásmentes, jó hővezetésű, ámde nehéz öntöttvas edények, valamint a könnyű, de nem tartós és gyengébb hővezetésű anyagból készült wokok között. Kézzel jól mozgatható, gyorsan melegszik és egyenletesen oszlatja el a hőt. Fontos, hogy semmilyen káros vagy potenciálisan mérgező anyagot nem használtak a készítésekor: PFOA, PTFE, PFOS és természetesen ólommentes.
Miért nem ajánljuk a teflon vagy egyéb bevonatos edényeket?
A tapadásmentes bevonatra számos megoldás létezik, de tisztában kell lennünk a kompromisszumokkal, amelyekkel a kényelmes főzés járhat.
Ha serpenyőt használunk, ez óhatatlanul együtt jár a magas hőmérséklettel. Különösen igaz ez a wokban készült stir-fry típusú ételekre. Ez azt jelenti, hogy a tapadásmentes felületünk igen magas hőmérsékletnek van kitéve, és ez a kritikus pont.
A jelenleg legnépszerűbb bevonat a teflon. 1930 körül találták fel, és 2013 -ig minden teflon perfluoroktánsavat (PFOA) tartalmazott. A www.healthline.com weboldalt idézzük erről:
„A PFOA egy vegyi anyag, amelyet korábban teflon gyártására használtak. Összefüggést találtak olyan egészségügyi problémákkal, mint a vese- és májbetegség. Mindazonáltal minden teflontermék 2013 óta PFOA-mentes. ”
2013 óta a PFOA -t PTFE váltotta fel, amelynek a mellékhatásait még nem vizsgálták teljes mértékben. Különösen túlmelegedés esetén (300 C °/ 570 ° F felett) néhány vegyület elszabadulhat és a levegőben vagy az ételben köt ki. Ismét a www.healthline.com oldalt idézve:
„300 ° C (570 ° F) felett a teflonbevonatok elkezdhetnek lebomlani, mérgező füstöket engedve a levegőbe. Ezek a füstök átmeneti, influenzaszerű tüneteket okozhatnak, polimer füstláz néven. ”
Ugyan a wok edényekben főzés közben nem szoktunk 200 °C felé menni, de előfordulhat, ha pl nem ottfelejtjük a tűzhelyen.
Ami nagyon gyakori történet, hogy egész egyszerűen a mosogatás, ételkevergetés, tálalás során megsérül a bevonat. Általában ez a sorsa a bevonatos serpenyőknek, palacsintasütőknek és természetesen a bevonatos wok edényeknek is. Egészen konkrétan megesszük a leváló icipici darabokat!
Alternatívák a tapadásmentes felületekre
Öntöttvas: Ha megfelelően beavatják, az öntöttvas természetesen lesz tapadásmentes. Ezenkívül nagyon tartós, ellenáll a legmagasabb hőmérsékletnek is. De a hátránya, hogy rendkívül nehéz.
Rozsdamentes acél: A rozsdamentes acél kiválóan alkalmas raguk, pörköltek, levesek készítésére. Tartós és karcálló. Mosogatógépben is mosható, így könnyen tisztítható. Hátránya, hogy nem túl erős oldala a tapadásmentesség (ezért több olaj kell a használatához) és lassan melegszik fel és a hőt sokáig tartja (ami nem mindig praktikus).
Kerámia: A kerámia edények viszonylag új termékek. Kiváló tapadásmentes tulajdonságokkal rendelkeznek. Hátrányunk, hogy a bevonat rajtuk könnyen sérül, karcolódik.
Olajjal beavatott szénacél wok: Ez a mi megoldásunk, azaz egy tisztán szénacél wok, amelyre megfelelő olajat ráégetve elérjük a “közel” tapadásmentes felületet. Ez a réteg a főzések során gyarapszik, egyfajta patinát alkot, amitől az ételeink még ízesebbek lesznek. Többet olvashatsz beavatásról, mint technikáról, arról, hogy kémiailag mit jelent ez a linken szereplő cikkeinkben!
Nézd meg tippjeinket „Hogyan válasszunk wokot” cikkünkben is!