Hogyan tarts karban egy wokot?
Tisztítás és ápolás
Wok ápolási kisokos
Az autentikus, kézzel kalapált wokok hagyományos módszerekkel, műanyag és bevonat mentsen természetes anyagokból készülnek. Viszont így némi törődést is igényelnek. Cserébe egy életen át társaink lesznek a konyhában.
Kisokosunk segít, hogyan használd, ápold és tárold a wokodat, hogy évtizedeken át számíthass rá.
1. A wok ellensége a víz
A wok anyaga karbonacél (nem rozsdamentes acél), ami érzékeny a vízre – ez természetes tulajdonsága. Ez minden hasonló alapanyagból készült edénynél (hasonlóan pl. az öntöttvas edényekhez) így van. Ha tartósabban vízzel érintkezik a felülete (pl. ha magától hagyjuk megszáradni, esetleg párás helyen tároljuk vagy sokáig nem használjuk), előfordulhat, hogy berozsdásodik.
A jó hír, hogy ettől a woknak nem lesz baja, nem ment tönkre, ez teljesen normális. Csak le kell dörzsölni a wokról a rozsdát és újra beavatni, és olyan, mint új korában.
Erről egy rövid videót is találsz, pár perces művelet:
Tippjeink rozsda ellen:
1) Ha nem muszáj, ne használj mosogatószert, csak vizet az elmosásához, mivel a mosogatószer meggyengítheti a tapadásmentes felületet. Egy jó megoldás, ha a még forró wokot csap alá teszed és egy szivaccsal, bambuszkefével eltávolítod a maradékokat és minden egyebet.
2) Mindig töröld szárazra, ne hagyd magától megszáradni.
3) Érdemes a már szárazra törölt wokot visszatenni a tűzhelyre és pár percig megint felhevíteni. Ezzel tuti elpárolog a maradék nedvesség is, illetve a higiéniás szempontból is jót tesz a woknak.
4) Miután száraz, egy olajos papír törlővel töröld át, mielőtt elteszed, így biztosan megóvod a felületét még ha sokáig nem használod, akkor is
2. A beavatáskori patina megkophat
Bizonyos esetekben, pl ha odaégettünk valamit és erősen dörzsöltük a wokunk alját, mosogatószert használtunk vagy ha az elején sok savas ételt készítünk (ecettel, citrommal vagy paradicsommal), akkor a gyári vagy az általunk a beavatáskor kialakított patina egy része lekophat. De ettől a wokunknak semmi baja. Az egyetlen dolgunk, hogy újra beavassuk!
Ezzel a kis videóval a használat utáni karbantartást és az első használat előtti beavatást mutatjuk meg
Gyakran ismételt kérdések a tisztításról és ápolásról
Mosogatószerrel mossam el a wokot?
Használhatok fém eszközt, keverőt, lapátot a wokhoz?
Nem csak hogy használhatsz, hanem kifejezetten javasoljuk! Például ezt a fém keverő lapátot, melynek alakja tökéletesen illik a wokok mély kialakításához. A fakanalak, fa keverők alakját nem a wokokhoz tervezték és a súlyuk sem megfelelő a stir-fry ételek keveréséhez.
Betehetem a wokot a mosogatógépbe?
Nem. Az erős vegyszerek leoldják a természetes tapadás mentes bevonatot és a wok roszdásodni fog. Ráadásul a fa nyélnek sem tesz jót. Kézzel mosd el, kizárólag meleg vízzel, mosogatószer nélkül.
Miért kezdett rozsdásodni a szénacél wokom?
A szénacélból készült wok elkezdhet rozsdásodni – hiszen természetes anyag. Ennek leggyakoribb oka, ha nem törlöd szárazra elmosás után, vagy más okból tartósan víz éri, (pl. magas a páratartalom) vagy ha nagyon ritkán használod. Először is hadd nyugtassunk meg, ez teljesen normális esemény és semmi gond nincs, a wokod tökéletesen visszaállítható eredeti állapotába. A neten számos videó van a berozsdásodott wokok újjá varázsolásáról, de ha csak egyet nézel meg, akkor mi ezt a videót ajánljuk arról, hogyan tudod eredeti állapotába visszaállítani az itt ott megrozsdásodott wokodat.
Mit csináljak, ha rozsdás a wok?
Csak le kell dörzsölni a rozsdafoltokat és újra beavatni a wokot, olyan lesz, mint új korában!
A rozsda eltávolítására két megoldást ajánlunk, az egyik a fém dörzsiszivacs! Ne sajnáld az edényt, hiszen acélból van, dörzsöld le alaposan!
A másik megoldás lépései:
1. Adj hozzá 2 ek olajat és 1 ek sót.
2. Súrold át az egészet.
3. Ismételd meg szükség szerint.
4. Alaposan öblítsd le forró vízben.
6. Miután eltávolítottad a rozsdát, ideje újra beavatni!
A neten számos videó van az itt-ott megrozsdásodott wokok újjá varázsolásáról, de ha csak egyet nézel meg, akkor mi ezt a videót ajánljuk arról, hogyan tudod eredeti állapotába visszaállítani az itt ott megrozsdásodott wokodat.
Úgy tűnik, mintha kilazult volna a nyél. Mit tehetek?
A fogantyúk, csavarok kilazulhatnak idővel, hiszen folyton felhevítjük és lehűtjük őket. Ha ez előfordulna, húzd meg egy megfelelő méretű csavarhúzóval a csavart, de vigyázz, hogy ne feszítsd túl.
Olyan jó nézni, ahogy a forró wokot bedobom a mosogatóba és az füstölög. Ez árt neki?
Semmi esetre se 200 fokosan tedd a csap alá, de egy kis hűlés után, még forrón érdemes elmosni, mert hidegen nehezebben lehet a maradékokat eltávolítani.
Kerülnöm kell a főzéskor a savas ételeket?
Igen is és nem is. Az olyan savas ételek, mint a paradicsom valamennyit eltávolítanak a patinából. De ez a patina pár használat után újra épül. Azt javasoljuk hogy a nagyon savas dolgokat mint az ecet vagy a citrom, a paradicsom inkább kerüljük el az első pár használat során.
Lenne még kérdésed? Látogasd meg a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunkat. Ha ott sem találod a választ, keress bennünket emailen, telefonon vagy bármelyik közösségi média oldalunkon.